Kronik i Jyllands-Posten: Kære danskere, hvornår stopper i tvangshåndtryk og alle de andre tosserier af jeres politikere?

Posted on Updated on

Er I da blevet vanvittige?

Hvem ved sine fulde fem ville tro mig, hvis jeg i den tyske avis skrev om alle disse vanvittige forslag fra de danske politikere. Det lyder bare for tosset.

Selvom jeg også bestod eksamen nummer to, har jeg endnu ikke indsendt min ansøgning. Et eller andet splinternyt og tosset politisk påfund får mig gang på gang til at tænke: ”Måske kører det tog alligevel uden mig”. Tegning: Rasmus Sand Høyer

 

Kære danskere,

Som gæst i jeres land vil jeg nødig være uhøflig. Til mine landsmænd syd for grænsen har jeg da også skrevet en ”brugsanvisning til Danmark”, nemlig bogen ”Gebrauchsanweisung für Dänemark”, og den er fuld af lovprisninger. Efter 35 gode år som herboende udlænding erklærer jeg f.eks. i et kapitel om hovedstaden: »Jeg er sikker på at du, København, har hjulpet mig til et mildere og gladere livssyn, tusind tak for det.« Sætningen burde være adresseret til hele landet, for det føles sådan.

Alligevel, eller netop på denne baggrund, må jeg nu spørge jer: Er I da blevet vanvittige? Er jeres politikere gået fra sans og samling? Og hvor længe vil I finde jer i det? Jeg spørger samtidig mig selv, om jeg har brug for helt nye briller.

For at fastholde opmærksomheden må politikerne finde på det ene vanvittige kunstgreb efter det andet, stadig mere radikalt og tosset end det forgående.

Lige nu diskuterer borgmestre og en minister, hvorvidt en kommune skal betale bøde, hvis borgmesteren ikke vil tiltvinge sig et håndtryk fra hver eneste nye statsborger ved en indledende velkomst. Ministeren for udlændinge og integration vil føre skarp kontrol med ceremonierne. Det er den vildeste idé siden Monty Pythons Ministerium for Gakkede Gangarter. Et crescendo efter den egentlig uovertræffelig tossede grundidé: at det just erhvervede statsborgerskab fratages hver en borger, der ikke trykker statens repræsentant i hånden.

Selv har jeg gjort mig klar til at søge om (dobbelt) statsborgerskab. To gange har jeg bestået indfødsretsprøven og én gang den med sprogkravene. Indfødsretsprøven måtte jeg igennem to gange, fordi ministeren for os udlændinge og vores integration fandt den første for let og erklærede den for ugyldig. Ved prøven året efter afhang statsborgerskabet blandt andet af, om man havde sat krydset rigtigt ved spørgsmålet om, hvorvidt Carl Nielsen blev født i 1865, 1870 eller 1892.

Selv om jeg også bestod eksamen nummer to, har jeg endnu ikke indsendt min ansøgning. Et eller andet splinternyt og tosset politisk påfund får mig gang på gang til at tænke: ”Måske kører det tog alligevel uden mig.”

Den ene dag skal borgerkrigsflygtninge kropsvisiteres for smykker ved ankomsten til landet. Når det forslag er glemt, bliver der indført astronomisk høje gebyrer for tolkehjælp hos lægen og på hospitalet. Alle fagfolk ruller med øjnene: komplet urealistisk. Så bliver der vinket farvel til lighed for loven med dobbelt så høje straffe for forbrydelser begået i de i forvejen ”ghetto”-stemplede beboelsesområder, hvor der bor mange indvandrere. Og så videre. Og så videre. Og så videre.

Og så er der udsigten til det dér håndtryk. Indtil nu er der hvert år blevet afholdt en national velkomstfest på Christiansborg for alle nyudnævnte statsborgere. Det er Folketingets formand, der inviterer. Hun hedder Pia Kjærsgaard. I 1994 fremkom hun med en berømt og berygtet velkomsthilsen, som man som ”fremmed” med tre børn ikke glemmer: »Fremmede formerer sig som kaniner«. Med den sætning – som hun mig bekendt aldrig har undskyldt – i bagagen, strækker hun nu hånden frem som repræsentant for staten og alle dens borgere. Hvis vi ikke tager imod den, mister vi statsborgerskabet. Det er så vanvittigt, at man egentlig skulle prøve det. Jeg ville såmænd godt give fru Kjærsgaard hånden. Men det føles surrealistisk at give et lovbefalet håndtryk, som var det et underkastelsesritual.

Kronik: Danskerne – hvem er det?

At jeg tøver med at indsende min ansøgning, har også at gøre med et formidlingsproblem. »Hold nu op,« brummer vennerne i mit første hjemland, når jeg fortæller dem om tvangshåndtrykket. »Du overdriver, så vanvittige kan de da ikke være. Så venlige mennesker med al den hygge, og så er det et af verdens lykkeligste folk.«

Det er værre endnu: Som journalist lever jeg af min troværdighed. I aviserne har jeg på mit modersmål gennem de seneste to årtier sandfærdigt rapporteret, hvorledes Dansk Folkeparti, skridt for skridt, valg efter valg, har erobret det politiske landskab. Indtil så godt som alle andre vil være ligesom dem og nu må udtænke egne vanvittige forslag for at nå og helst overtrumfe forbilledet. Som korrespondent har jeg måttet servere den samme historie for mine landsmænd om og om igen – med diverse justeringer afhængigt af de seneste, stadig eskalerende, forrykte idéer. Da udlændingeministeren fejrede regeringens skærpelse nummer 50 med lagkage, beskrev jeg (i lighed med andre måbende mediefolk verden over) det ufattelige fænomen og tænkte for mig selv: ”OK, nu må det være nok.“ Kvoten for den slags historier var opfyldt. Ellers kunne det ende med, at læserne og redaktørerne begyndte at opfatte deres korrespondent i Norden som utroværdig.

Derfor har man endnu ikke, i Frankfurter Rundschau, kunnet læse en linje om, at integrationsministeren på ministeriets officielle hjemmeside praler med at være kommet op på 98 »stramninger på udlændingeområdet«. Som om tallet er et scoop, en værdi i sig selv. Hvem ved sine fulde fem ville tro mig, hvis jeg fortalte, hvordan regeringen og dens magtfulde støtteparti plus visse medier næsten ikke kan vente til det store jubilæumsorgie, når tallet 100 er nået, helst som sprudlende optakt til endnu en valgkamp om ”udlændingetemaet“. Det lyder bare for tosset.

Det føles surrealistisk at give et lovbefalet håndtryk, som var det et underkastelsesritual.

Af samme grund har jeg indtil nu afstået fra at skrive om grænsehegnet, som skal bremse invasionen af vildsvin sydfra. Så måtte jeg jo også fortælle, at Dansk Folkeparti i ramme alvor forkynder: Lad os straks bygge hegnet højere end sølle halvanden meter, så det også kan holde flygtningene væk. Det er for vildt, og jeg må jo som sagt også tænke på mit gode navn og rygte.På mit modersmål rimer man sådan her: ”Ist der Ruf erst ruiniert, lebt es sich ganz ungeniert“. Når først ens ry er ødelagt, kan man leve uforsagt, dvs. gøre, lige hvad der passer én. Så vidt er det tilsyneladende kommet med disse politikere. Hvortil kommer, at de, for at fastholde opmærksomheden, må finde på det ene vanvittige kunstgreb efter det andet, stadig mere radikalt og tosset end det forgående. Det synes at være en indbygget mekanisme.

Mens jeg skriver disse linjer, får jeg en meddelelse i min indbakke om, at omkostningerne ved de nye kommunale håndtryksceremonier beløber sig til 2.600 kroner pr. ny statsborger, og det beløb skal borgeren selv betale. Pr. 1. januar koster ansøgningen om statsborgerskabet i stedet for som tidligere 1.200 kr. nu i alt 3.800 kr. Har man hørt mage? Ja, i mit hjemland har man, men det er en anden historie.

I hverdagen, i omgangen med alle mulige mennesker, oplever jeg slet ikke denne stadig stigende vanvidsspiral.

Senest kom Socialdemokratiets retsordfører i Ekstra Bladet med forslaget om, at hammeren falder tredje gang for asylsøgere, der er kørt med offentlige transportmidler uden billet. »Det bør have den konsekvens, at asylsøgeren nægtes asyl,« læser man og tænker: Det er trods alt en sensationel bundrekord. At rekordindehaveren efter en kritisk aviskommentar tog afstand igen, er en velkendt del af dette politiske spil. Nu venter vi bare på næste forslag, som slår rekorden.Til slut det mærkværdigste af det hele: I hverdagen, i omgangen med alle mulige mennesker, oplever jeg slet ikke denne stadig stigende vanvidsspiral. Derfor lader jeg også sætningen stå i næste udgave af min bog ”Brugsanvisning til Danmark”: »Jeg er sikker på at du, København, har hjulpet mig til et mildere og gladere livssyn, tusind tak for det.« Måske dog med en tilføjelse: »Men kære venner i dette land, hvorfor lader I nogle politikere på stemmejagt ødelægge denne storslåede skat?«

Viele Grüße!

 

 

4 thoughts on “Kronik i Jyllands-Posten: Kære danskere, hvornår stopper i tvangshåndtryk og alle de andre tosserier af jeres politikere?

  Iris Uellendahl said:
  September 28, 2018 at 9:00 pm

  Lieber Thomas Borchert,
  du hast vergessen, dass das Wort “Integration” jetzt nicht mehr im DR-Kodex ist, Kristendom dafür rein, und war da nicht etwas mit noch mehr dänischsprachiger Musik im Radio? Das tut mir für meinen pæredanske Nachbarn leid, der Musiker ist, aber eben leider auf Englisch Musik macht (oder gilt das dann doch als dänische Musik???).

  Wie war das noch: Da staunt der Laie und der Fachmann wundert sich.

  Aber in Dänemark gilt wie in anderen Demokratien: die Politiker wurden vom Volk gewählt. Und werden es auch bei der nächsten Wahl. Wir reden also von Stimmenjagd. Und wenn alle Parteien nach rechts rücken….

  Ich sehe mich übrigens nicht als Gast. Ich bin Bürger dieses Landes, gehöre zu dem Sammelbegriff “Danskere”, wenn in den Zeitungen eigentlich von den Bürgern des Landes die Rede ist. Ich zahle meine Steuern hier, habe meinen Lebensmittelpunkt hier. Bin aber eben keine Dänin. Ein Gast geht wieder, ist auf Durchreise und zu Besuch. Ich lebe hier.

  Herzlichen Gruß
  Iris

  Like

   Thomas Borchert responded:
   September 30, 2018 at 9:22 am

   Liebe Iris Uellendahl,
   vielen Dank für Deinen nachdenklichen und nachdenkenswerten Kommentar.
   Dein Hinweis, dass ich den Zwang zu 48% dänischsprachiger Musik vergessen hätte, stimmt zu 100%. Die Sache fiel mir hinterher ein, sie hätte perfekt gepasst.
   Leider macht das aber nichts, weil ja praktisch täglich Frischware angeliefert wird, gerade jetzt beim heraufziehenden Wahlkampf.
   Heute morgen, an einem schönen sonnigen Sonntag in berlin, schalte ich erst Radioavisen ein beim Kaffeekochen. Da ist defr Aufmacher, dass Pernille Vermund ihre Folketingskandidaten verteidigt, die das Abknallen von Flüchtlingen verlangt. Sie bekommt einfach das Mikrofon hingehalten. In den letzten Tagen ist sie übertall präsdent weil DR einen langen Zungenkuss zwischen ihr und dem Komiker Spangenberg zeigt. Wenn das nicht alles komplett verrückt ist!!
   Nach dem Frühstück hörte ich wieder Radioavisen. Jetzt mit dem Aufmacher, dass DF und Sozialdemokraten gemeinsam Løkke vorwerfen, er habe nioch nicht die verspürochen Deportationslager für abgewiesene Asylbewerber in einem richti abschreckenden osteruopäischen Land beschafft. Das wird eine verrückter Wahlkampf!
   – Zu Deinem Einwand, das sei nun mal die Jagd auf Stimmen finde ich, dass Dänemarks Politik durch die Umarmung von DF und deren Stil auf ein unfassbar niedriges Niveau gesunken ist. Hoffentlich gibt es gerade im Wahlkampf genügend Stimmen, die munter und kämpferisch klarmachen können.
   – Genau wie Du seh ich mich hier auch als Bürger. Das mit dem Dauergast in der Kronik war so ein bisschen der Anlauf. um die trotzdem etwas andere Sichgt mit dem Gepäck aus einer anderen Kultur freundlich zu illustrieren.

   Herzliche Grüße,Thomas

   Like

  Arnd said:
  September 29, 2018 at 9:10 am

  Lieber Thomas
  Danke. Du sprichst glaube ich vielen hier in DK lebenden Deutschen aus dem Herzen. Ich lebe seit 25 Jahren hier, fühle mich auch sehr wohl und willkommen, habe aber aus den gleichen Erwägungen die doppelte Staatsbürgerschaft bisher abgelehnt. In einer Hinsicht habe ich aber andere Erfahrungen genacht: Wenn man mit Dänen ein paar Flaschen Rotwein getrunken hat, merkt man doch, dass die Ausländerfeindlichkeit tiefer sitzt, als man sonst oberflächlich wahrnimmt. Aber das ist ja leider kein rein Dänische Phänomen…
  Viele Grüße, Arnd

  Like

  Ulla Weber said:
  September 29, 2018 at 11:59 am

  Jeg glæder mig meget til dit foredrag i Dansk-Tysk Selskab den 6.december 2018

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s