DDR i Roskilde? – Politikens Bagside fortsætter

Posted on

Screenshot 2020-04-30 14.05.39.png

Roskildes nyeste DDR-skilt viser, at cyklister gerne må dreje til højre, når der er rødt. Dog i på de her billede, som er fra Tyskland. Foto: Roskilde kommune

Skal Roskilde Festival ændre navn til ‘Weltfestspiele der Jugend und Studenten’?

Roskilde får endnu flere trafiksignaler fra Tyskland.

Bagsiden

I sidste uge berettede vi om den mystiske ’Ampelmann’ eller ’Ampelmännchen’, som er dukket op ved et fodgængerfelt i Roskilde. Figuren, der viser, om fodgængere skal stå eller må gå, er ikke som de andre, der ses i Danmark. Den var kendt og elsket af borgerne i DDR (Deutsche Demokratische Republik), og da Muren faldt, forlangte borgerne, at de kunne få lov at beholde ’Ampelmann’, som siden også har bredt sig til enkelte byer i Vesttyskland. Bl.a. Hamburg.

Men hvordan den var havnet i Roskilde, nærmere bestemt overgangen mellem Helligkorsvej og Byvolden, vidste ingen. Danmarkskorrespondent for avisen Frankfurter Rundschau Thomas Borchert gjorde et ihærdigt arbejde for at finde ud af det, men kommunen aner stadig ikke, hvordan det er sket.

Der Ampelmann – stadig uvist, hvordan han er havnet i Roskilde. Foto: Johan Bayer.

Efter omtalen på Bagsiden har flere imidlertid oplyst, at ’Ampelmann’ også findes i Frederikssund, ligesom en læser mener at have set ham i Esbjerg. Men ikke nok med det, nu har Roskilde Kommune oplyst Thomas Borchert om, at flere DDR-skilte har gjort deres indtog i Roskilde. Rundtomkring i byen har man nemlig opsat skilte, der viser, at cyklister gerne må svinge til højre, selv om der er rødt.

»Man tror, det er løgn. Men det er netop det andet legendariske trafiktegn fra DDR ud over Ampelmännchen, som har overlevet Murens fald: ’Der Grünpfeil’«, skriver Thomas, der spørger, om Roskilde egentlig er i gang med at omdanne sig selv til et mini-DDR.

»Hvad bliver det næste? At omdøbe Roskilde Festival til ’Weltfestspiele der Jugend und Studenten’ og lade alle gå rundt i blå pionerskjorter?«, skriver han.

I sønderjyske Aabenraa er de gået en anden vej. Dernede har de fejret, at de slap af med tyskerne ved Genforeningen for 100 år siden.

»Det har vi bl.a. markeret ved i et enkelt lyskryds at erstatte den røde stående person med en rød kong Chr. X til hest stående og den grønne gående person med en grøn kong Chr. X til hest ridende skridtgang«, fortæller Steen Jensen.

2 thoughts on “DDR i Roskilde? – Politikens Bagside fortsætter

  Micha said:
  May 6, 2020 at 6:56 am

  Så magngler der også at indføre “Husholdningsdag” for kvinder med 2 eller mere børn! En dag om måneden! (kan ikke huske hvordan reglen var for denne, så skal jeg høre min mor.) Nogen kaldte den også for menstruationsdag. Ellers må man dog sige, at de er jo altid godt at overtage de gode ting! Ikke alt var undertrykkelse og repression i de gamle øst.

  Liked by 1 person

   Thomas Borchert responded:
   May 6, 2020 at 6:59 am

   Ja, Micha, enig, siger jeg som Wessi. Men kommer du med det her ikke klammeri med dagens gender- folk? 😉

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s