-

3.klumme som valgobservatør i Jyllands-Posten: “Udansk valgkamp”

Posted on Updated on

Set udefra er valgkampen udansk

Valgobservatør 14.06.2015 kl. 06:00
Thomas Borchert er tysk korrespondent, bosat i Danmark. Foto: Thomas Emil Sørensen.

Min første oplevelse som udenlandsk valgobservatør i Danmark havde sin charme. Anker Jørgensen ville i 1984 besøge herberget Himmelekspressen i København for at vise, hvordan den borgerlige regering havde smadret velfærden. Da han ankom kl. 11 om morgenen med mig som tysk journalist og to eller tre danske kolleger, var huset tomt.

Han forklarede lidt undskyldende, at der lige for tiden ikke kom så mange hjemløse, og det dejlige vejr indbød jo også til at strejfe omkring udendørs. Det var kun en anelse pinligt, ikke værre. Anker Jørgensen kunne også joke og ventede med os, indtil et par ”socialt udsatte” var ilet tilbage til en kort og venlig snak med kandidaten.

Historien har jeg ikke glemt, fordi jeg i den grad var forbavset over den fredsommelige, pragmatiske, men også afslappede og lidt selvironiske måde, danskere i forskellige roller her håndterede deres problemer. Folks kærlighed for Anker Jørgensen omfatter jo ikke mindst hans brister og fejl. Det passer fint til verdens lykkeligste folk, tænker man med en lille smule misundelse.

Et grotesk regnestykke

Hvem mon vil tage Lars Løkke Rasmussen i sit hjerte inklusive hans fejl og brister? Lige nu lader han udlændinge i Danmark betale for sit eget kaos i omgang med boxershortskvitteringer. Hans tempo, hvad det angår, er i slutspurten af valgkampen hæsblæsende højt og hans niveau hæsblæsende lavt. For mig er det lige så forbavsende som oplevelsen med Anker Jørgensen.

Løkke regner ud, at asyludgifterne kunne spares væk, og for pengene kunne man få 150.000 kræftoperationer eller 14.000 sygeplejersker. De syge kan se frem til endnu mere helbred for de 15 pct., Venstre vil skære af den ”overdrevne ulandsbistand”.

Det groteske regnestykke er så ”udansk”, som noget kan være. Eller har jeg helt misforstået, hvad det er? Jeg har altid troet, at ”typisk dansk” også betyder, at man opfatter sine medborgere som lige så intelligente og positivt indstillede som en selv.

Løkke og Thorning som børn

Hvordan kan det være, at de to kandidater til landets højeste politiske embede skændes som børn, om hvem af dem der mest succesrigt har bragt Danmark længst ned på en international rangliste? Femte- eller tiendeplads vedrørende asylsøger pr. indbygger, det var stridens kerne.

I mine ører lød det i sin primitivitet og aggressivitet ganske udansk. Enhver lytter eller seer kunne og skulle forstå den logiske konklusion: Det bedste ville være en sidsteplads.

Ellers jubler jo også Christiansborg over alle de fine internationale topplaceringer for Danmark.

Hvem er lykkeligst, hvem har den bedste velfærd, hvem cykler mest, har flest børnehaver, de reneste strande, den mest miljørigtige energi, mest gensidig tillid, den mest grænseløse ytringsfrihed og verdens bedste dronning?

Mon ikke det skulle lade sig gøre at blive nummer ét, når det gælder integration af indvandrere? Som hengiven Danmark-fan mener jeg det uden den mindste ironi.

Til valgmøde på Lolland

Indrømmet, vi udlændinge er måske ikke de mest oplagte til at definere, hvad der er ”udansk” eller ”dansk”. Jeg tør alligevel, fordi jeg også nu har oplevet det typisk danske, som med rette er så populært i mit fødeland.

I Maribo på Lolland var jeg med, da otte folketingskandidater mødte deres vælgere. Kun to af disse vælgere tog mod indbydelse til mødet. Men det gjorde næsten ikke noget. Kandidaterne diskuterede seriøst, engageret og pragmatisk de emner, som de synes, er de vigtigste ved valget den 18. juni.

Ikke et ord om udlændinge (jo, der var noget med sommerhussalg til mine landsmænd), ingen gensidig hån, ingen verbale tramp på kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse. Selvom der er rigtig mange af dem på Lolland.

Ærlig og alvorlig diskussion

Kandidaterne førte en ærlig og alvorlig diskussion om regionens truende fallit, hvis det fortsat kun er hovedstadsområdet, der profiterer af den økonomiske vækst.

Der blev snakket om embedsmændenes uhyggeligt stigende magt i København, om akut lægemangel, om landspolitikernes tro på Excel-tabeller og manglende vilje til at diskutere grundholdninger. Jeg lærte en masse den eftermiddag.

 

Slår op som Thomas Borchert

 • Jens Arne Hansen · Topkommentator · Danmarks Tekniske Universitet

  Naturligvis kan Danmark ikke have en specielt dansk valgkamp når alt bliver internationalt.
  Det præger denne valgkamp, man har talt om præsidentvalg, men set fra vælgerens side har den måske mere fået karakter af endnu et TV-realityshow hvor man leger frit med planer og budgetter for paradisøen indtil showet er slut og taberen sendt hjem.
  Ikke mindst den siddende statsministers føren sig frem som den politiske verdens svar på Amalie Scigety får en til at tænke i de baner og se fem til at programmet snart er slut så vi kan komme tilbage til hverdagen igen!
 • Finn Jensen · Topkommentator · Folkepensionist hos Arbejder ved Struer Kommune Sept. 2011

  Jeg tror ikke Thomas Borchert har fattet at danskerne er trætte af betale mere.Der bliver jo betalt meget i skat og kassen er ved at være sluppet op ved den alm. dansker.Danmark vil gerne opfattes som en velfærdsstat , men der er f.eks. ikke meget velfærd i at man på hospitalet skal ligge på gangene.- Det er bla.a. det danskerne gør oprør imod for det er man ikke vant til i det lille land hvor der ikke bor ret mange flere end i Hamburg
 • Ole Eriksøn · · Topkommentator · Arbejder hos Det Danske Folk

  Nu er der altså forskel…stor forskel på udlændinge! Tredieverdenens tabermillioner og muslimer skal holdes ude af Europa…for det første har vi for mange i forvejen, hvilket truer med at smadre enhver velfærd og sammenhængskraft.
  For det andet er de ganske enkelt ikke- eller tungtintegrerbare, dertil i de fleste tilfælde analfabeter og/eller arveligt defekte!
  Andre europæere eller skandinaver har danskerne ingen problemer med!
  Hvem siger, at vi bare som lallende nikkedukker skal acceptere hippietidens blomsterbarnsmentalitet???
  Dette drejer sig om, i sidste ende, Europas overlevelse som andet end et ulandskontinent fyldt med samme slags mennesker, som ikke kan få deres egne lande til at fungere, men bare bevidstløst avler sig ud af ethvert håb om udvikling!

  Get real!

 • Jørgen Fabrin · · Topkommentator · Frederiksberg

  .
  Danskere kan ikke være udanske, de kan være nogle slemme utyskere eller blåøjede, så selv om jeg ikke bryder mig om Lars Løkke og hans kumpaners politik, tvinges jeg til at tilstå at de er danske, andet tillader mit sprog og kultur mig ikke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: