“Valgobservatør”-klumme 2 i Jyllands-Posten

Posted on

JP2“Valgobservatør” igen i Jyllands-Posten: “Efter min overbevisning ved begge spidskandidater som moderne, intelligente teknokrater og nøgternt tænkende EU-tilhængere udmærket, at deres (udlændinge-)paroler er det rene nonsens. Men de giver stemmer. – “»Danske lønninger til danske job« spottede jeg kort efter Løkke og Thornings tv-parløb i kravet om »danske job til danskere«. Kombinationen fik det til at løbe en lille smule koldt ned ad ryggen på mig, til min egen forundring. Jeg troede, jeg var blevet mere hårdhudet.”

Her kommer hele teksten.

Denne nationalistiske valgkamp er som skræddersyet til folk som mig, selvom vi ikke stemmer.

»Kommer du til Danmark, skal du arbejde«. Jeps. Det har jeg gjort, lige siden jeg indvandrede i 1983.

»Det skal betale sig at arbejde«. Jeps, det er sket.

Som udenlandsk arbejdskraft i Danmark har jeg, både som fattigrøv med lav løn og som pæn middelklasse med topskat, altid oplevet, at modydelserne var o.k. Jeg takker især for rigtig gode opvækstbetingelser for vores tre børn.

Alt sammen fint, åbenbart også set fra den anden side.

I en tidlig valgkampsannonce roser Lars Løkke Rasmussen os: »Hver gang en udlænding kommer til Danmark for at arbejde, bliver vi rigere«.

Vi øger jo rigdommen

Adgangen til landet skal gøres enkel for os ”letintegrerbare”, synes han. Det er så indlysende, vi øger jo rigdommen.

Så meget desto mere er det overraskende, når man nu uafbrudt hører fra alle sider, at vores indsats alligevel ikke er så ønskværdig. Helle Thorning-Schmidt bebrejdede sin udfordrer under den anden tv-duel, at han ligefrem havde inviteret »det halve af verden« eller, alternativt, »600 millioner, som skal komme til Danmark på en lav løn«. Wow.

Løkke havde selv startet dette VM i talakrobatik mod udlændinge: Af de nye job, der er skabt siden 2011, og som den nuværende regering roser sig af, er der kun 700, der er gået til danskere.

Metrobyggepladserne

20.000 af 20.717 nye fuldtidsjob i den private sektor har vi udlændinge fået – underforstået nappet dem – fra danskerne. Det bliver vi heller ikke populære på.

 

Thorning pillede hans regnestykke fra hinanden og tilføjede: »Desuden er det nok bedre, hvis udlændinge har arbejde og betaler skat, end hvis de er på overførselsindkomst«. Vi nikker – fra vores side af hegnet.

Lars gav ikke op. Han foreslog en spadseretur til metrobyggepladserne under København og til hotellerne med de mange udlændinge.

Han og Helle er sikkert også hjerteligt velkomne på sygehuset i Nykøbing Falster, hvor min kone arbejder.

Det giver stemmer

Løkke præsenterede flere tal: »Der er 6.500 færre danske statsborgere i beskæftigelse end i 2011«. Her snakkede han pludselig om den offentlige sektor. Som skal spare. At der simpelthen er færre etniske danskere på arbejdsmarkedet, nævnte han heller ikke. Det grundlæggende problem for Løkke: »Der er kommet så mange udlændinge ind«.

Altså hvad nu? Skal vi komme, arbejde og øge rigdommen i Danmark? Eller skal vi hellere blive helt væk? Løkke har et mål: »Vi skal indrette os sådan, at der kommer flere danskere i beskæftigelse.« Thorning strammede skruen lidt mere: »Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg synes, at danske job primært skal gå til danskere.«

Efter min overbevisning ved begge spidskandidater som moderne, intelligente teknokrater og nøgternt tænkende EU-tilhængere udmærket, at deres paroler er det rene nonsens. Men de giver stemmer. Pia Kjærsgaard tror på dem og har længe før sine kollegaer autentisk udtrykt den – ikke kun i Danmark – tiltagende nationalistiske tidsånd.

Hvad enten de tror på det eller ej, siger de nu alle det samme. Så klart og enkelt, at også vi udlændinge har forstået det: Vi hjælper bedst politikerne ved at blive væk.

Nej, nej, kan jeg nu høre indvendingerne: Vær ikke så følsom, din luksusindvandrer og besserwisser. Det handler jo bare om den billige østeuropæiske arbejdskraft.

Danske job til danskere

Den har mindre velkvalificerede mennesker her god grund til at frygte. Om netop denne gruppes stemmer kæmpes der særligt indædt. Derfor hænger Socialdemokraterne valgplakater op med sloganet: »Danske lønninger til danske job«.

Forsvaret for den relativt høje mindsteløn her i landet, synes jeg, er helt rigtigt. I mit fødeland har en drastisk reduktion af lave lønninger og af ydelser til arbejdsløse ført til en ekstrem splittelse af samfundet.

»Danske lønninger til danske job« spottede jeg kort efter Løkke og Thornings tv-parløb i kravet om »danske job til danskere«. Kombinationen fik det til at løbe en lille smule koldt ned ad ryggen på mig, til min egen forundring. Jeg troede, jeg var blevet mere hårdhudet.

Thomas Borchert er tysk journalist bosat i Danmark

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s