Knud Lindholm Laus fremragende “Bare fordi at – sprog og forestillinger i udlændingedebatten” 

Posted on Updated on

 Hvordan populister kaprer det danske sprog og “kommunikationspopulisme” truer demokratiet 

 

kllSHstudie.jpgbfaomslag.jpg

Min gode ven Knud Lindholm Laus nye bog: „Bare fordi at – om sprog og forestillinger i udlændingedebatten“, har holdt min kære kone Ellen Astrid Holm vågen i to nætter. „Det er helt fantastisk, det her“, mumlede hun på sofaen, da hun læste, hvordan Knud veldokumenteret, i en blid tone og sproglig elegant fremlægger, hvordan permanent nedgørelse og stigmatisering af et mindretal med ord simpelthen øger sygdomsfrekvens. Han beskriver det for indvandrere. Ellen siger fra sin egen verden: „Det er jo netop min daglige oplevelse som læge på Lolland/Falster med folk der, som også jævnligt stemples som tabere. Han beskriver så godt, at det her ikke bare gælder for muslimer, men lige så meget for mennesker i fattige områder i Danmark som for stigmatiserede jøder og for kvinder, eller hvem det nu er, der bliver nedgjort med ord.“ Hvordan “kommunikationspopulismen” desuden undergraver fundamentet for vores demokrati (f.eks. retsvæsenet) får man også forklaret lysende klart, synes hun. Og meget mere.

Jeg var så spændt på Ellens mening om bogen, fordi jeg som testlæser for min ven var og er enormt fordomsfuld. Det har jeg været, på den positive måde, siden Knud i 2010 udgav den danske oversættelse af Victor Klemperers for mig (som tysker) skelsættende „LTI – Det Tredje Rigets sprog“. Med det berømte forgiftnings-citat: „Ord kan virke som bitte små doser arsenik. “

Her kommer så, hvad Ellen på denne solrige lørdag morgen ellers sagde om bogen:
”Jeg kommer til at bruge den om og om igen. Alt om sproglig udelukkelse og stigmatisering er så veldokumenteret og forklaret med masser af overbevisende eksempler og gode referencer. Man bliver udstyret med substans og viden til brug for næste gang, ens hjerte krymper sig, fordi det vælter ud af tv eller radioen med stadig mere negativt ladet sprog omkring indvandrere eller andre mindretal. Det er utroligt, hvad Knud ved og så meget materiale han har samlet. Jeg underviser jo en del. For alle, som gør det, er ‘Bare fordi at’ en skattekiste. ”

2 thoughts on “Knud Lindholm Laus fremragende “Bare fordi at – sprog og forestillinger i udlændingedebatten” 

  Micha said:
  April 21, 2018 at 11:17 pm

  De er også synd at de tå danskerne over 60 år at få denne Klemperer (LTI) oversæt og på spisebord, men dog måske lidt sent. Ellers skulle Knud jo ikke skrive denne her, som jeg også er spændt på at læse.
  Og ja, jeg kan heller ikke mere høre danske nyheder, hvor der bliver udlukkende talt om dansker gør ditten og datten. Jeg gør lige så meget eller ej i denne her samfund som tysker og dansk borger. Scheiss dansktümelei !!! mvh Micha

  Like

  bohomicha said:
  April 21, 2018 at 11:17 pm

  De er også synd at de tå danskerne over 60 år at få denne Klemperer (LTI) oversæt og på spisebord, men dog måske lidt sent. Ellers skulle Knud jo ikke skrive denne her, som jeg også er spændt på at læse.
  Og ja, jeg kan heller ikke mere høre danske nyheder, hvor der bliver udlukkende talt om dansker gør ditten og datten. Jeg gør lige så meget eller ej i denne her samfund som tysker og dansk borger. Scheiss dansktümelei !!! mvh Micha

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s