En ny utrolig historie fra den forrykte, menneskefjendsk statsborgerskabs-djungle

Posted on

Bildschirmfoto 2019-05-10 um 09.14.53

10.05.2020

Jeg vil gerne forære Mattias Tesfaye en bog

Historien om forfatteren Annette Herzogs kamp for dansk statsborgerskab er et ridt gennem en forrykt og menneskefjendsk regeljungle. Du skulle læse hendes bog, Tesfaye – som dokumentation for hendes danskkundskaber. Den vil ramme dig i hjertekulen.
[object Object]
Tegning: Rasmus Sand Høyer

 

Forfatteren Annette Herzog fortæller i ”Hjertestorm/Stormhjerte” om 13-14-årige i lyst og nød med alle de indre eksplosioner, som man kalder for pubertet. Jeg er kommet et halvt århundrede længere hen i livet og tilhører ikke målgruppen. Men denne grafiske ungdomsroman, skrevet i et krystalklart smukt sprog, fik selv mit hjerte til at banke hurtigere.

Samme virkning havde det brev, hvori Udlændinge- og Integrationsministeriets Indfødsretskontor i januar i år meddeler Annette Herzog, som i sine 29 år i landet har skrevet 39 børne- og ungdomsbøger på dansk: ”Du kan ikke blive dansk statsborger nu”. Med den begrundelse, at ansøgeren ikke opfylder ”de gældende krav om dokumentation for danskkundskaber”.

I 2017, samme år som Annette Herzog indleverer sin ansøgning om statsborgerskab, ser Undervisningsministeriet lidt anderledes på spørgsmålet om danskkundskaber, da man tildeler hende Skriverprisen for ”en særlig bemærkelsesværdig indsats for den læsevenlige danske litteratur”. Selvsamme år nominerer en komité nedsat af Kulturministeriet hende som Danmarks kandidat til Nordisk Råds Børnebogspris for ”Hjertestorm/Stormhjerte” (med Katrine Clante og Rasmus Bregnhøi som illustratorer). (…)

Ud af en sand jungle af cirkulærer og paragraffer sammenstykkede kontoret en række modstridende begrundelser for, at selv en prisbelønnet dansksproget forfatter skal aflægge en sprogprøve på 9. klasses niveau. (…)

”Fiskens stank kommer fra hovedet” lyder et ordsprog på Annette Herzogs modersmål. Inden for statsborgerskabsretten er fisken den mere og mere rodede, forrykte og menneskefjendtlige regeljungle. Hovedet er de ansvarlige politikere. (…)

På det lokale bibliotek i Albertslund kan udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye låne formentlig alle 39 bøger skrevet af denne perfekt integrerede udlænding og læse dem op for sine børn derhjemme. Jeg forærer gerne hans ministerium et eksemplar af Annette Herzogs ”Hjertestorm/Stormhjerte”. Som dokumentation for danskkundskaber, men også fordi det er en bog, der rammer enhver lige i hjertekulen.

4 thoughts on “En ny utrolig historie fra den forrykte, menneskefjendsk statsborgerskabs-djungle

  bohomicha said:
  May 10, 2020 at 10:01 am

  Næste så absurd, som min svigerfars historie. Han afgav sit dansk statsborgerskab til fordel af den canadiske. Som pensionist efter 30 år i Canada flytter han tilbage og søger om den danske igen. Han fik afslag fordi han ikke kunne skaffe fødselsattesten af hans forældre, hvilket ikke fandes længere, mænden er 80. Han fik et opkald om dokumentation af hans sprogkundskaber, i Canada underviste han canadiske Diplomater på vejen til DK i dansk, han har afsluttet 2 bachelor på danske universiteter. Nu har han opgivet og forbliver canadisk i DK, så længe han må bor her sammen med hans heldigvis danske kone.
  En anden ven, som kom fra Holland for 40År siden til Danmark, fik en spærre i 5 År for han kan søge igen pga. en fartbøde med klip.
  Dansker er vel også kun bedre tysker, i hvertfald i bureaukratien?

  Liked by 1 person

  Thomas Borchert responded:
  May 11, 2020 at 5:30 pm

  Tak for kommentaret! Der findes så uendelig mange af den slags absurde historier. Det der er værre er, at vi næsten kun hører dem, hvor “ofrene” har tyske, GB/US-navne. Men sjældent, hvor de hedder Mohammed eller Fadouma. Det er jo for dem, regeldjunglet er lavet. Og de giver bare stille op.

  Liked by 1 person

  camilla said:
  May 23, 2020 at 2:11 am

  Embedsværket skal være paragraforienteret som udgangspunkt. Det er et krav at der aflægges en sprogtest – og den kan der ikke dispenseres fra. Uanset hvor længe du har boet her.
  For at have en vis selvbestemmelsesret over, hvem vi vil lukke ind, er det nødvendigt med et meget firkantet system.
  Et mere fleksibelt system ville være godt, men så ville Danmark også fuldstændigt miste kontrollen, da der ikke må diskrimineres.

  Liked by 1 person

   Thomas Borchert responded:
   May 24, 2020 at 9:34 am

   Tak for din kommentar. Det er ikke korrekt, at der ikke kan dispenseres fra sprogkrav. Der findes en masse undtagelsesmuligheder, som du finder i den aktuelle version af Cirkulæreskrivelsen om naturalisation, bilag 3a og 3b. – Desuden er Folketingets Indfødsretsudvalg fuldstændig fri i at give dispensation. Som det også har gjort.
   https://www.retsinformation.dk/eli/retsinfo/2018/9779#id38976e56-ca1f-4615-b691-61da4d1dc7a3
   At der ikke må diskrimineres, har du helt ret i. Men det bliver det i allerhøjeste grad i Indfødsretsudvalget, hvor medlemmer efter eget udsagn stemmer for eller imod en dispensation afhængig af ansøgerens oprindelige nationalitet eller om navnet lyder arabisk.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s